dynamische gebouwsimulaties

een krachtige tool om het gedrag van uw gebouw te voorspellen
Een dynamische gebouwsimulatie is een krachtige tool waarmee het gedrag van uw gebouw al in voorontwerpfase nauwkeurig voorspeld kan worden. Via een simulatie wordt inzicht verkregen op het vlak van onderstaande aspecten:

• Binnenklimaat (thermisch comfort)
• Energieverbruik
• Daglicht toetreding

Er wordt een nauwkeurig 3D model gemaakt waarin rekening gehouden wordt met de werkelijke bouwkundige eigenschappen van het gebouw. Zo wordt een digitale kopie gemaakt op vlak van isolatiewaarde, thermische en fysische massa, capaciteit tot warmte opslag en afgifte en daglichttoetreding.
Daarnaast worden de technische installaties ook in het gebouwmodel toegevoegd. Een gebouwsimulatie heeft de kracht om een correcte interactie van de verschillende systemen te simuleren: verwarming, koeling, ventilatie, verlichting, apparatuur en menselijke bezetting. Op deze manier wordt een realistische inschatting van de nodige vermogens geleverd. Dit is niet mogelijk met een traditionele statische berekening van het warmteverlies en koellast.

Het model wordt gesimuleerd met weerdata van een volledig jaar: zonnestand, temperatuur, wind, luchtvochtigheid. Hierdoor kan comfort, energieverbruik en daglichttoetreding op voorhand voorspeld worden. Dit betekent ook dat de HVAC-installatie gedimensioneerd kan worden volgens de realistische omstandigheden, wat zorgt voor een lagere investeringskost in vergelijking met een dimensionering van de HVAC-installatie met statische berekeningen. Bij Multis dimensioneren we in het voorontwerp verschillende HVAC-installaties voor uw gebouw. Met een gebouwsimulatie kan u een afweging maken tussen investeringskost, energiekosten en terugverdientijden zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Doordat er een voorspelling gemaakt wordt met betrekking tot comfort, energieverbruik en daglicht toetreding, kan een gebouwsimulatie ondersteunend gebruikt worden voor het behalen van een GRO-, BREEAM- of LEED-certificatie van uw gebouw.
Multis Studiebureau
Genkerbaan 16A, 3670 Oudsbergen
T. +32(0) 11 96 88 62
E. info@multis.be
Ondernemingsnummer: 0546 588 367
Bank: BE32 3632 1506 4602
By Hamofa Brand Builders